Als jouw baby overleden is

Lieve vader of moeder,

Je hebt deze pagina waarschijnlijk gevonden omdat jouw baby’tje is overleden. Gecondoleerd. Wat verschrikkelijk.
Je wordt misschien overweldigd door gevoelens en door wat er allemaal geregeld moet worden. Omdat er een paar dingen waren die ons erg hielpen toen ons dochtertje overleden bleek te zijn, geef ik die hieronder door. Ik hoop dat je veel steun zult ontvangen van de mensen om je heen. Onderaan staan een paar websites die je misschien verder kunnen helpen. Inmiddels is mijn boek ook verkrijgbaar in de boekhandel of via deze link, van harte aanbevolen als je herkenning en steun zoekt. Het blijkt ook fijn om te lezen voor mensen om je heen. Ik hoor van lezers dat het hen hielp om te begrijpen wat het betekent om een baby te verliezen.

Met liefs, Ineke

  • Je kunt geen afscheid nemen als je niet eerst welkom heet. Neem eerst de tijd om je kindje te ontmoeten en te leren kennen voor zover dat kan. De rest komt helaas al snel genoeg.
  • Je kunt je kindje niet meer het leven geven, maar nog wel op de wereld zetten. Bevallen van een overleden baby is heel zwaar, maar je kunt het. Echt!
  • Blijf met je partner praten, ook al lijkt het alsof jullie het totaal anders beleven. Geef elkaar de ruimte om te rouwen zoals de ander nodig heeft en zoals jij nodig hebt, maar vertel elkaar wel wat je denkt, voelt en doet.
  • Wees open over wat je denkt en voelt. Desnoods op papier. Het helpt om je gedachten uit te spreken, te schrijven, of te tekenen. Je krijgt er dan meer zicht op.
  • Als je levende kinderen hebt: zorg dat er mensen zijn die zich over hen ontfermen, want zij hebben ook verdriet.
  • Iemand zei tegen ons: ‘Je moet door het dal heen wandelen. Je moet er niet in gaan zitten en ook niet doorheen rennen, maar er rustig doorheen lopen.’ De dood van je kindje is wat Psalm 23 noemt ‘een dal van de schaduw van de dood’. Het is supermegaheftig en onvoorstelbaar verdrietig. Het kost tijd om daarmee te leren leven. Neem die tijd. Neem de ruimte die je nodig hebt om met alles wat er bij dit grote verlies komt kijken, te leren leven.
  • Rouwen is eenzaam. Je moet het zelf doen. Maar als ik ergens van overtuigd ben geraakt in de afgelopen jaren, is dat God je niet alleen laat. Hij is iedere seconde heel dicht bij je. Ik wens je toe dat je dat op den duur zult merken. Het lied ‘we are not alone‘ luisterden mijn Lief en ik op de dag van de bevalling en de dagen erna keer op keer op keer op keer.

Verder wil ik je graag wijzen op:
Stichting Stille levens. Op hun website vind je veel informatie die je nu goed kunt gebruiken.
De begrafenis van onze lieve Amanda werd verzorgd door
Ima afscheidszorg. Zij zijn enorm liefdevol en zorgzaam voor ons geweest en we kunnen hen van harte aanbevelen.
Je kunt je aanmelden bij Stichting Lieve Engeltjes om in contact te komen met andere ouders van een overleden baby.
Op Facebook zijn er groepen waar je je aan kunt melden om te praten over je verlies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: