Gunst ontvangen

For English, click here

Eind oktober mailde de redactie van Puur Vandaag me of ik een overdenking wilde schrijven voor Advent. Ik vond dat een mooi idee en vroeg over welke tekst het moest gaan. Ik kreeg Lucas 1:30-31 op, waar staat: ‘Maar de engel zei tegen haar: ‘Wees niet bang, Maria, God heeft je zijn gunst geschonken. Luister, je zult zwanger worden en een zoon baren, en je moet hem Jezus noemen.’

Slik. Dat is niet de gemakkelijkste tekst om onbevangen naar te kijken als je jongste kind is overleden en er geen broertje of zusje meer kwam. Het duurde even voordat ik de moed verzameld had om voor het schrijven van de overdenking te gaan zitten en biddend te overdenken waarover het eigenlijk ging. Ik schreef onderstaande overdenking en deel hem ook hier, om je te bemoedigen. Ik wens je een hele goede Kersttijd.

Wees niet bang, Maria, God heeft je zijn gunst geschonken. Luister, je zult zwanger worden en een zoon baren, en je moet hem Jezus noemen. (Lucas 1: 30-31)

Lieve Maria,

Levenslustige meid van rond de vijftien jaar. Je had mijn dochter kunnen zijn. Je was vol verwachting van wat het leven je zou brengen. Je toekomst lag open, je bedje was gespreid. Je maakte trouwplannen met een timmerman die bezig was een huisje voor je klaar te maken. Waarschijnlijk was je zelf druk bezig met je uitzet en bereidde je je voor om een gezin te stichten en mee te bouwen aan het Joodse volk.

Toen verscheen de engel. Je leven werd op zijn kop gezet. ‘Wees niet bang, Maria’, zei hij, zich bewust van de impact die hij op mensen heeft. ‘Rustig maar, meisje, je hoeft echt niet bang te zijn.’ Hij erkende je gevoelens maar daarna viel hij met de deur in huis: ‘Luister, God is blij met je, je zal zwanger worden en bevallen van een zoon die je Jezus moet noemen.’ Je wist wat die naam betekende: ‘God redt’ en realiseerde je dat dit een bijzonder kind zou zijn.

De woorden die hij daarna zei: ‘God heeft je zijn gunst geschonken’, blijven in mijn hoofd hangen. Ik zoek ze op in verschillende Bijbels en vind in een andere vertaling[1] een omschrijving van wat ze betekenen: ‘Je hebt in de ogen van God genade gevonden: je bent bevoorrecht en God geeft je vrije, spontane, absolute vriendelijkheid.’

Hoe moet dat zijn geweest voor jou, Maria? Ik kan me voorstellen dat je heel graag bevoorrecht werd door God zelf, maar je moet ook hebben aangevoeld wat een weg er voor je lag. Je zou ongehuwd en ongepland zwanger worden. Dat betekende verlating, verachting, geroddel en vernedering.

Jij accepteerde dat. Je aanvaardde dit als Gods wil voor jou en ging de onduidelijke, onzekere, misschien wel intens eenzame weg, een totaal andere weg dan je een uur daarvoor bedacht had. Je zei dat God mocht doen wat Hij wilde in je leven. Je werd zwanger.

Het bracht vernederende smaad toen de mensen het begonnen te zien, hartverwarmende genade toen Jozef naast je ging staan, diepe verwondering toen herders en wijzen kwamen, vreselijke ontberingen toen je in de nacht moest vluchten en in een vreemd land een huishouden moest leren runnen, glunderende trots toen Jezus zijn naam waar ging maken: God redt! En het bracht diepe, intense, hartverscheurende pijn toen de zoon voor wie jij je leven neerlegde en alles verdroeg, stierf. Omdat ook dat Gods wil was.

Lieve Maria, wat was jij dapper en wat ben jij een voorbeeld en bron van inspiratie voor mij. Dank je wel voor je gehoorzaamheid. Ik kom er elk jaar meer van onder de indruk.

Gods gunst en genade ontvangen kan betekenen dat het leven totaal anders loopt dan je had gedacht en naast vreugde ook veel lijden en verdriet betekenen. Hoe zijn deze woorden uit Lucas voor jou een bemoediging?

Lieve Vader in de hemel, Dank U wel dat Maria’s verhaal in de Bijbel staat en dat zij een voorbeeld is van hoe ik nederig Uw weg kan gaan, ook als dat verdriet en pijn met zich meebrengt. Ik wil bereid zijn Heer. Wilt U bevestigen dat ik op de goede weg zit vandaag en als ik ergens ben afgedwaald, wilt U me dat dan laten zien en me helpen om opnieuw Uw  weg te gaan. Dank U wel dat U naar mij omziet en mijn leven in Uw hand hebt en leidt. In Jezus’ naam. Amen

Dit schilderij is gemaakt door Johanneke Folkers, het raakte me toen ik het zag (Mirjam van der Vegt plaatste deze foto op Facebook)

[1] The Amplified Bible, mijn vertaling

One Comment on “Gunst ontvangen

  1. Pingback: Receiving Favor – Ineke Marsman-Polhuijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: