Liefhebben

For English click here

Wat is je doel? Die vraag stelt Mirjam van der Vegt in een interview met Groot Nieuws Radio. Ik heb de radio even aangezet toen ik op Facebook las dat ze daar te horen zou zijn. Ik ben deze vrouw gaandeweg steeds meer gaan waarderen en toen ze vertelde dat ze een boek schreef over rust, was ik geïntrigeerd. Rust nemen is voor mij een hele klus. Mijn gedachten razen voortdurend door, ik ben om de klipklap afgeleid en ren regelmatig een nieuwe ‘bunny trail’ af, zoals mijn Lief mijn zijweggetjes van het onderwerp placht te duiden. Daarbij neigt mijn lijf naar voortdurende beweging.

Het is achteraf logisch dat ik tot tweemaal toe in een burnout (nota bene als thuisblijfmoeder) belandde en aan het begin van de lockdown, toen er plots hele dagen vijf kinderen in ons huis verbleven, opnieuw die symptomen kreeg. Toen trok ik trouwens wel op tijd aan de bel.
Maar wat is dat toch met rust. Wat is dat met druk doen. Waarom is pauzeren zo lastig, vooral als je veel taken hebt op een dag? Ik blijk niet de enige te zijn die daarmee worstelt.

‘Wat is je doel?’ vroeg Mirjam van der Vegt dus. Als je doel het halen van de top is, het bereiken van dat ene succes, die ene klus klaren, dat boek in de boekhandel, dat lied op youtube, die blog op internet, dat product in de schappen, dat kind zover krijgen dat het zijn huiswerk maakt, dat recept uitstekend fabriceren, die tocht zonder dwalen ondernemen en noem je eigen doel van vandaag maar op, dan is rust nemen heel wat moeilijker dan wanneer je doel is: liefhebben.

Ik denk er even over na en herinner me wat ze schreef in haar boek, dat ik inmiddels aan het lezen ben: ‘Beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van wat je oogst.’ Een vriendin schreef een lied over deze uitspraak en ik heb dat sindsdien regelmatig in mijn hoofd.

Van der Vegt moedigt me aan elke dag drie dingen op te schrijven die ik gezaaid heb. Ik besluit dat ’s ochtends te doen, als ik mijn stille tijd houd en mijn dag begin met op te schrijven: Gisteren…. Meestal schrijf ik dan wat dingen op die ik deed en waar ik God voor kan danken of, wat vaker voorkomt, waar ik voor kan bidden. Nu schrijf ik op: Gisteren zaaide ik… en kan wat dingen opschrijven waarin ik liefde gaf aan mensen om me heen, waarin ik een stapje zette om een beter persoon, een betere muzikant, een betere schrijver te worden. Ook herinner ik me dingen die ik liever niet gezaaid had. Woorden die kwetsend waren, daden die liefdeloos en egoïstisch zijn. Als ik er even bij stilsta, realiseer ik me dat ik inderdaad gezaaid heb en ik dank voor wat mooi is en vraag vergeving voor wat niet goed was.

Wat is je doel vandaag? Moet je lijstje af of is het genoeg om met aandacht en liefde deze dag te doen wat je hand vindt om te doen? Ik besluit dat ik mijn todolist niet tot doel ga verheffen vandaag. Mijn doel is leven en liefhebben (en een blog schrijven, dat is dan nu wel even gelukt).

One Comment on “Liefhebben

  1. Pingback: My Goal – Ineke Marsman-Polhuijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: