May the force be with you

For English, click here

Omdat ik vind dat mijn kinderen tenminste The Sound of Music, Forrest Gump en Dead Poets Society moeten hebben gezien in het kader van hun culturele opvoeding, en deze films niet perse het favoriete genre zijn van mijn Lief, opperde hij dat we dan nu ook wel eens Star Wars konden gaan kijken met zijn allen. Deze Coronatijd leent zich uitstekend voor lange filmavonden. Inmiddels hebben we zes episodes gezien. 

Waar mijn gezinsleden klaterend lachen om de vreemde wezens, moet ik vechten tegen walging terwijl ondertussen hun gelach als muziek in mijn oren klinkt. Toch vind ik deze films ook bijzonder interessant. Vanmorgen, toen we onze onlinekerkdienst aan het kijken waren (ik zou liever meebeleven willen zeggen, maar een onlinekerkdienst op de bank thuis is toch werkelijk wel arbeidsintensiever voor ouders dan ze in een gewone dienst samen met peers de dienst mee te laten doen), bedacht ik me dat ik nu begrijp waarom onze Starwarsfanvoorganger steeds zegt: ‘I am not going to say ‘may the force be with you’, but ‘may the Spirit guide and keep you’’ Waarmee hij dus steeds aan Star Wars refereert en de indruk wekt dat die films mij iets leren over de Heilige Geest.

Vandaag is het Pinksteren, het feest van de Heilige Geest. Ik denk dat je de Heilige Geest beter kunt vergelijken met Obi Wan Kenobi dan met the force en dat Yoda een paar diepe inzichten geeft over wat geloof is. Toch is zeggen ‘may the Spirit be with you’ met een knipoog naar de the force uit Star wars, helemaal zo gek nog niet, want net zoals Anakin, Obi Wan Kenobi, Yoda en Luke vechten met hun lichtzwaard en tappen uit the force, zo leren christenen de bijbel kennen als het zwaard van de Geest en proberen we te ‘leven uit de Geest’, wat betekent dat je leert luisteren naar de stem in je hart die je de weg wijst, net zoals Obi Wan Kenobi Luke op cruciale momenten de wijsheid en ideeën geeft die hij nodig heeft in zijn strijd tegen het kwaad.

Obi Wan Kenobi staat Luke bij, coacht en helpt hem om de juiste dingen te zien en te doen. Ik geloof niet dat het oké is om geesten op te roepen. Maar ik zie wel in hoe deze geest van Obi Wan Kenobi in beeld  wordt gebracht, een parallel met hoe de Heilige Geest in mijn geloof werkt. Hij leidt, troost, brengt je op ideeën, waarschuwt, vertelt soms iets over de toekomst. Heel persoonlijk. Niet als een force, een kracht, maar als een persoon, heel dichtbij.

Waar Obi Wan Kenobi en the force iets laten zien van het werk van de Heilige Geest in het leven van een christen, is Yoda een soort modelchristen. Er is een scene waarin Luke met behulp van de force zijn ruimteschip weer uit het water moet tillen. Hij gelooft dat het onmogelijk is, dus het gebeurt niet. Yoda doet uiteindelijk vaderlijk zuchtend en liefdevol voor hoe het moet en leert, net als de bijbel, dat er niets onmogelijk is voor wie gelooft. Ik vind het een confronterende scene. Want het is waar. Als ik zonder twijfel bid en me laat leiden door de Heilige Geest en spreek in geloof, gebeuren er onmogelijke dingen. Ik heb koorts zien verdwijnen, oren zien genezen, mensen zien kalmeren en vredig slapen, mensen die bang waren voor de dood, rustig zien sterven en nu ik erover nadenk en probeer wat dingen op te noemen, zie ik hoeveel de Heilige Geest eigenlijk in mijn leven doet.

Maar er gaan ook mensen dood. Er gaan ook dingen mis. De relaxte kijk van Yoda op die ‘casualties’ vond ik ook frappant. Hij zegt dat de dood bij het leven hoort en het niet altijd het belangrijkste om te voorkomen dat iemand sterft, maar wel dat iemand zijn ‘destiny’ vindt. Ik geloof dat je die vindt in Jezus volgen en je laten leiden door de Heilige Geest. Yoda is daar verder vaag over en als hij zelf sterft, gaat hij eeuwig slapen. Dat is niet hoe ik het zie. Als ik sterf, zal ik juist leven.   

Natuurlijk is een film gewoon een film, maar toch ben ik na het zien van deze Star Wars films vandaag weer met een frisse blik Pinksteren aan het vieren en zeg ik graag tegen jou: May the Spirit be with you. Ik wens je vrede, liefde, troost, moed, geloof en kracht. Vanavond Star Wars deel 7 denk ik.

One Comment on “May the force be with you

  1. Pingback: May the Force Be With You – Ineke Marsman-Polhuijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: