Hoop zonder hoop

For English, click here

Het is al even geleden, maar ik herinner het me nog heel goed. Amanda’s dood was al maanden geleden, maar het lukte me niet om mijn taak als liedschrijver weer op te pakken. Ik voelde me murw en moedeloos. Ik wilde wel schrijven, maar wat? En waarover?

Toen ik dit tegen een andere liedschrijver zei, zei hij: ‘Vraag je voorganger eens om een onderwerp.’ Ik vond het een goed idee. Mijn voorganger zei meteen: ‘Romeinen 15:13. De tekst van het jaar voor onze gemeente. Zo veel mensen hebben het nodig om te horen over hoop met alles wat er gebeurt.’

In iets makkelijker Nederlands staat in dat Bijbelvers de wens dat de God van de hoop je mag vervullen met alle blijdschap en vrede in het geloven. Met als doel dat je helemaal vol van hoop bent, door de kracht van de Heilige Geest.

Om eerlijk te zijn kon ik er niet zo veel mee. Ik schrijf daar in mijn boek ook over. Hoe moet je vol hoop worden? Wat is hoop? Ik stortte me op de Romeinenbrief en las het in alle vertalingen die ik kon lezen. Ik begon er wat meer van te snappen, vooral door het leven van Abraham erbij te overdenken.

In een preek vertelde mijn voorganger dat hoop in het Grieks ‘elpidos’ is en ‘expectation of what is certain’ (verwachting van wat zeker is) betekent. Dus geen hoop in de zin van: ik hoop dat het morgen mooi weer wordt, want dat is niet zeker. De hoop waar Romeinen naar verwijst is zeker.

In mijn boek schrijf ik hier het volgende over:

‘Veel kan ik er nog niet mee. Ik voel geen hoop en denk niet hoopvol en een lied over hoop schrijven als je zelf helemaal geen hoop voelt, is best moeilijk. Ik besluit te vragen of de Heilige Geest me wil leiden want Hij is de bron van hoop en kracht, zoveel begrijp ik wel uit dit vers.

Ik stort me op de Romeinenbrief en lees het in alle vertalingen die ik kan vinden. Omdat ik deel uitmaak van een Engelstalige kerk, lees ik de tekst ook in allerlei versies in die taal. Ik wil weten wat het betekent om wat zeker is te verwachten. Om te hopen. Ik lees en lees en bid of God me wil laten zien wat het betekent, wat er in het lied moet komen. Omdat ik authentiek wil zijn en geen lied wil schrijven dat misschien objectief juist en waar is, maar ik eigenlijk zelf niet vanuit mijn hart kan zingen, kom ik in een forse worsteling terecht.

Romeinen heeft het over Abraham. Hij moest jaren wachten voordat de beloften van God vervuld werden. Hij bleef hopen. In de tekst wordt God zelf de God van hoop genoemd. Sterker nog. Hij ís hoop. Hij is onze hoop. Het gaat er niet per se om dat we hopen op de vervulling van onze wensen. Het gaat erom dat we onze hoop vestigen op Hém, wat er ook gebeurt.

In gedachten hoor ik Bram weer vragen: ‘Vertrouw je God nog?’ en denk aan wat ik daarna ontdekte: waarvóór vertrouw je God? Vertrouw je op Hem zodat al jouw plannen uitkomen, jouw wensen worden vervuld, jouw interpretaties van wat God zegt kloppen. Dan komt er altijd een moment waarop blijkt dat dat vertrouwen wankel is. Vertrouw je Hem zelf, Zijn karakter, Zijn hand in je leven, Zijn belofte dat Hij bij je is. Dan heb je dus toch vaste grond onder je voeten. Wat er ook gebeurt. Want niemand rooft jou uit Zijn hand.

Dat is dus de hoop die zeker is. Hij is met mij. Ik leg alle vertalingen bij elkaar en kies de woorden, interpreteer wat ze betekenen en schrijf een lied dat verbazingwekkend hoopvol.’

Het is al een paar jaar geleden dat ik dit scheef. Maar nog steeds raakt het tweede vers van mijn liedje me. Nog een paar woorden uit mijn boek:

‘In maart 2018, een jaar na Amanda’s dood, zing ik het wanneer ik de aanbidding leid in de kerk. Ik krijg het te kwaad als ik dat laatste vers zing: We zijn ons ervan bewust dat Hij in onze ellende bij ons is. Ineens realiseer ik me dat ik het geloof.’

Dat is ook waarom ik dit lied nu professioneel op liet nemen en vandaag uitbracht. Je vindt het hier.

God of hope
Let the God of hope
Fill us with all joy
Fill us with all peace
As we trust in Him

So that we overflow, overflow in hope
By the power of the Holy Spirit
Fully persuaded that He’ll do as He promised
For He Himself is our hope

So that we can rejoice, can rejoice in trouble
By the power of the Holy Spirit
Fully aware that He’s there with us
For God Himself is our hope

God van hoop
Laat de God van hoop
Ons vullen met alle vreugde
Ons vullen met alle vrede
Terwijl we op Hem vertrouwen

Zodat we overlopen, overvloeien van hoop
Door de kracht van de Heilige Geest
Helemaal overtuigd dat Hij doet wat Hij belooft
Want Hij Zelf is onze hoop

Zodat we ons kunnen verheugen in de ellende.
Door de kracht van de Heilige Geest
Ons er volledig bewust van dat Hij daarin met ons is, Want God Zelf is onze hoop

Plaats een reactie