Goud

For English, click here

‘Je haalt alleen het goud in elkaar naar boven als je elkaar behandelt als de dragers van het goud.’

Deze zin uit De Ware Worden van Rinke Verkerk en Margo den Ouden schrijf ik over terwijl ik verderlees in het boek dat ik al erg lang wilde lezen. Ze herinneren me aan woorden die lang geleden (onder andere) mijn huwelijk redde: ‘Je denkt dat je een waterpistooltje in je handen hebt, maar zonder dat je het door hebt, schiet je met een mitrailleur.’

Ik schreef er al eens eens een blog over voor Puur Vandaag, maar ik denk dat goed is het er vaker over te hebben. Hoe intiemer je relatie met iemand is, hoe meer impact je woorden hebben. Je woorden kunnen meer stuk maken dan je lief is maar ook meer helen en verheffen dan je voor mogelijk hield. Als je iemand met respect en liefde behandelt, kan die persoon groeien en meer worden wie hij of zij is, helemaal als die persoon je eigen man, vrouw, kind, vriend of vriendin is.

Ik was me hier toen ik ruim twintig jaar geleden trouwde totaal niet van bewust. Ik zei wat in me opkwam, ongezouten, ongenuanceerd, vaak ook onvriendelijk. Pas toen ik Tim Keller op de cassettebandjes die we kregen op onze trouwdag hoorde vertellen dat je kunt denken dat je een waterpistool in handen hebt, terwijl het een mitrailleur is – en ik mijn Lief toen duidelijk zag knikken – begon ik in te zien dat ik misschien iets moest doen aan de manier waarop ik dingen breng.

Dat was moeilijk en het duurde lang voordat ik er beter in werd. Nog steeds flap ik er dingen uit waar ik vervolgens spijt van heb en waarmee ik mensen pijn doe. Maar ook het tegenovergestelde gebeurt: ik zie hoe mijn woorden kunnen bouwen, opfleuren, optillen, motiveren. Ik krijg er tranen van in mijn ogen als ik zie of hoor dat de woorden die ik zo voorzichtig en zorgvuldig probeerde te kiezen, overkomen en iemand met frisse moed weer verder gaat.

Het is precies die gedachte die maakt dat ik de tijd neem voor dat kiezen en het gaat niet alleen op voor mensen met wie je een liefdes- of familieband hebt:

‘Je haalt alleen het goud in elkaar naar boven als je elkaar behandelt als de dragers van het goud.’

Als ik blijf zien dat de persoon met wie ik praat waardevol is, de moeite waard, goud is, dan kan en ga ik hem of haar ook zo behandelen. Dan wordt die mitrailleur een kanon van liefde en bemoediging.

Foto door cottonbro op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: