Lichtjesavond

For English, click here

Ze druppelen weer binnen. Op Facebook verschijnt foto na foto van een kaarsje met daaronder een naam, een datum en een verhaal over liefde en gemis. Degenen die ze plaatsten verloren allemaal één of meer baby’s voor, tijdens of niet lang na de geboorte.

De afgelopen weken werkte ik zelf actief mee aan meer aandacht voor baby loss awareness week, die vandaag eindigt met lichtjesavond. Overal in de wereld worden om zeven uur ’s avonds kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis van overleden baby’tjes. Vierentwintig uur kaarsjes aan: Een Wave of Light. (Golf van licht)

De afgelopen dagen sprak ik met de Reformatorische Omroep, het Leidsch Dagblad, Omroep West en Groot Nieuws Radio. Ik schreef een artikel voor het Katholiek Nieuwsblad en christelijknieuws.nl. Keer op keer vertelde ik wat de dood van mijn dochter met mij deed, waarom het goed is dat er aandacht is voor babysterfte en dat ik het boek schreef dat ik zocht toen ik zelf nog zo verscheurd was van verdriet.

Elke keer kreeg ik dezelfde vraag: ‘hoe gaat het nú met je?’ Steeds antwoordde ik dat het goed met me gaat. Ik ben door het dal gekomen en leef veranderd verder. Maar soms overvalt, onverwachts en plotseling, het verdriet me als een golf waar je niet voor opzij kunt stappen. Dan moet ik even ruimte nemen om te schrijven of te huilen of te praten of iets anders te doen om ook die golf weer te plaatsen en te verweven in mijn leven.

Zoals nu. Nu ik de foto’s zie van vaders en moeders die ik leerde kennen doordat ik zelf een baby verloor. Nu vlamt het gemis en de liefde voor mijn eigen kindje plotseling en hevig weer op. Ineens realiseer ik me dat deze week ook voor mij persoonlijk bedoeld is, omdat ook ik ouder van een overleden baby ben. Dus ik zet mijn alarm om 18:55 uur. Vanavond zou ik al thuis dineren met mijn Lief, nadat de kinderen hebben gegeten en naar hun werk of tienerclub gaan. Nu besluit ik dat ik ook een kaarsje aan ga steken omdat we veel van dit kleine meisje houden. Een golf van licht na een golf verdriet.  

Amanda 22-03-2017

2 Comments on “Lichtjesavond

  1. Lieve Ineke, wat goed dat je zo bezig bent met Baby Loss Awareness Week. Wij kenden dit tot dit jaar niet, en kwamen het tegen via LinkedIn. Ook wij hebben gisteravond een fijne en zware avond samen gehad, weer even een moment om samen bewust stil te staan bij het verlies van onze Tieme. Dikke knuffel en sterkte, Lize

    Like

    • Lieve Lize, sorry dat ik nu pas reageer. Bijzonder om te lezen hoe jullie samen bij Tieme stil konden staan. Hoop dat het ook verbindend voor jullie was. Hij hoort bij jullie. Liefs

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: